Ecografie


Ecografia este o metoda imagistica alaturi de RMN, CT, Scintigrafie care nu are nici un fel de contraindicatie, accesibila si performanta, foloseste ultrasunetele care sunt lipsite de pericol pentru sanatatea pacientilor, se poate folosi la nou nascuti, copii, femei insarcinate si adulti.

Ecografia permite identificarea cu multa precizie a multor afectiuni daca este efectuata cu aparate de inalta precizie si de un medic cu experienta.

Aplicatii:

 

- Ecografie abdominala adulti/copii
- Ecografie cord
- Ecografie parti moi
- Ecografie sold sugari
- Ecografie carotidiana
- Ecografie Doppler artere membre
- Ecografie Doppler venos membre
- Ecografie transfontanelara

Pregatirea pacientului pentru ecografie

Inainte cu cel putin 5 ore de efectuarea unei ecografi abdominale pacientul nu va consuma alimente sau lichide. Nu va urina cu 3 ore inainte de efectuarea unei ecografii abdominale. Exceptie pentru ecografia tiroidiana, san, parti moi nu este necesara o pregatire (pacientul poate fi mancat).

- Elastografia

Elastografia este o procedura ecografica foarte perfomana, ce permite aprecierea elasticitatii respectiv rigiditatii tesuturilor, dupa ecografia Doppler permitand astfel diferentiere dintre tumorile maligne si cele benigne, apreciind si extinderea leziunilor. Elastografia in timp real se poate aplica pentru leziuni de la nivelul sanului, tiroidei, prostatei, ganglionilor si a altor formatiuni de parti moi.

Elastografia se efectueaza concomitent cu ecografia conventionala 2D (in "scara gri"), iar informatia se obtine instantaneu ("in timp real").