Endoscopie


Gastroscopia

Efectuarea gastroscopiei se face cu consimtamantul scris al pacientului care va fi informat de eventualele incidente ,accidente ce pot aparea.

Investigatia se face cu un "tub" suplu, flexibil, numit endoscop care se introduce prin cavitatea bucala. Gastroscopia se efectuează doar pe stomacul gol, de aceea este indicat, cu o zi înainte de investigatie, să aveţi un regim alimentar uşor. Ultima cina la 18:00 - 19:00 în ziua înainte de investigaţie. În dimineaţa efectuării investigaţiei nu beţi nimic şi nu mâncaţi nimic. În timpul examinării, pe lângă verificarea stării de sănătate a organelor sistemului digestiv, medicul va lua probe de ţesut de pe mucoasa stomacului pentru a determina H. Pylori şi pentru examenul histopatologic.

După examinare, se recomandă ca să evitaţi, cel puţin, pentru o oră, hrana şi bauturi. Pe tot parcursul zilei nu se consumă mâncare sau bauturi fierbinti

Gastroscopia permite explorarea directa a mucoasei de la nivelul porțiunii superioare a tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, prima porțiune a jejunului) precum si practicarea unor interventii minim invazive, asupra unor modificări considerate patologice. Gastroscopia permitei diagnosticul vizual (urmat de biopsie și examen histologic) dar și extragerea corpilor straini si ablatia unor tumori mici. Gastroscopia este singura metodă care permite oprirea unor hemoragii digestive superioare (HDS) având diferite cauze, prin injectare de substanțe speciale sau termo/fotocoagulare.

Colonoscopie

Efectuarea colonoscopiei se face cu consimtamantul scris al pacientului care va fi informat de eventualele incidente ,accidente ce pot aparea.

Centrul de endoscopie digestiva ROMGERDIAGNOSTICA este primul din Transilvania care efectueaza investigatii (polipectomii la nevoie) cu analgo-sedare, la toti pacientii, cu prezenta permanenta a medicului anestezist, eliminand astfel teama pacientului, aducand endoscopia digestiva efectuata in Romania la standarde international.

Investigatia se face cu un "tub" suplu, flexibil, numit endoscop care se introduce prin anus. Pentru fiecare pacient examinat, endoscopul se dizinfecteaza si se sterilizeaza chimic. Colonoscopia este o investigatie ce permite medicului sa observe interiorul intestinului gros (rectul si colonul). Aceasta investigatie e de mare ajutor in cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate, a tumorilor sau a zonelor inflamate sau hemoragice. In timpul colonoscopiei se poate preleva biopsie de la nivelul colonului sau rectului sau pot fi extirpate tumori mici de la acest nivel.

 

Pregatirea pacientului

Pregătirea pentru colonoscopie este un procedeu important pentru reuşita investigatiei, permitand vizualizarea bună a lumenului şi pereţilor intestinali. Evacuarea completă a conţinutului intestinal se face cu ajutorul unei soluţii polielectrolitice care acţionează ca purgativ. Soluţia (este preparata de pacient in momentul inceperii pregatirii) determină o diaree osmotică cu multiple scaune diareice care este necesară pentru curăţarea completă a colonului. Absenţa unei pregătiri bune este asociată cu şanse mari ca examenul colonoscopic să nu vizualizeze nimic, să nu fie vizualizate unele leziuni, să fie efectuat degeaba.

  • Cu minim 5 zile înaintea procedurii pacientul va fi instruit să consume cantitaţi reduse de alimente şi să evite consumul de legume sau fructe cu seminţe sau sâmburi. Bolnavul nu trebuie să fi folosit în zilele anterioare cărbune medicinal, laxative sau preparate cu fier.
  • Cu 1 zi înainte de investigaţie se va institui un regim hidric cu supă strecurată, zeamă de compot, ceaiuri, apă (până la prânz se poate consuma o masă de carne).
  • Din ziua care precede investigaţia pacientul va bea, în decurs de 4-6 ore, soluţia preparată. Se foloseste FORTRANS, se cumpara de la farmacie de preferat 5 plicuri pentru o buna curatare a intestinului.Se dizolva un plic intr/un litru apa plata. Se recomandă ca soluţia să fie consumată lent, câte 1 cană la fiecare jumatate de oră, pentru a preveni apariţia unor manifestări de tip dispeptic (greaţă, vărsături, balonare). Soluţia va curata tubul digestiv determinand o diaree apoasa. Pentru a atenua gustul neplacut al soluţiei se recomanda zeama de lămâie În cazul în care pregătirea este insuficientă, medicul poate recomanda efectuarea unei clisme evacuatorii.Pacienţii cu diabet zaharat trebuie să efectueze investigaţia a doua zi cât mai devreme, pentru a reduce riscul apariţiei hipoglicemice.
  • În ziua programată pentru colonoscopie nu se manâncă nimic pînă la efectuarea procedurii. Pentru reducerea disconfortului pacientului I se efectueaza analogo sedare După care pacientul nu are voie să conducă autovehicule în ziua respectivă. Aceasta investigatie se efectueaza numai cu consimtamantul pacientului.